O zvýhodnené úvery sa už uchádzajú prvé malé a stredné podniky

22.11.2013 Bratislava

Bratislava 22. novembra (TASR) – Prvé malé a stredné podniky sa už uchádzajú o zvýhodnené úvery v rámci iniciatívy JEREMIE (Spoločné európske zdroje pre veľmi malé až stredné podniky). Podľa ministerstva hospodárstva už banky poskytli úvery prvým podnikom a ďalšie žiadosti sa v súčasnosti posudzujú.

"Je to jedna z pripravovaných podpôr pre túto skupinu podnikateľov. Nie každý má dnes možnosť získať komerčný úver," zhodnotil šéf rezortu hospodárstva Tomáš Malatinský (nominant Smeru-SD). Zároveň doplnil, že takáto podpora prispeje k rozvoju malého a stredného podnikania.

Úvery začali v rámci záručného finančného nástroja Portfóliová záruka prvej straty poskytovať Slovenská záručná a rozvojová banka, Tatra banka a UniCredit Bank Slovakia. Podľa rezortu hospodárstva môžu takto poskytnúť úvery pre malé a stredné podniky v celkovom objeme 170 miliónov eur.

Záručný nástroj je zameraný na rozšírenie úverovej kapacity bánk voči týmto podnikom, a to tak, že poskytuje čiastočné krytie zárukou na portfólio nových úverov pre malé a stredné podniky. Nástroj je financovaný zo štrukturálnych zdrojov Európskej únie z alokácie Operačného programu Konkurencieschopnosť a hospodársky rast. Z neho bolo na tento účel vyčlenených celkom 49,7 milióna eur.

Podľa Malatinského môžu podnikatelia získať pomoc prostredníctvom takýchto zvýhodnených investičných úverov a úverov na prevádzkový kapitál počas nasledujúcich dvoch rokov. Podpora je na Slovensku smerovaná do všetkých regiónov mimo územia Bratislavského kraja.
 

Vyberte región